Чи може дієта погіршити стан шкіри та викликати висипання? Наукова думка

Їжа, яку ми споживаємо, може сприяти появі та загострювати симптоми акне

Вже давно продукти, які ми вживаємо, пов'язують зі здоров'ям шкіри, і дослідження довели зв'язок між нашим харчуванням та шкірою.1 Незважаючи на це, зв'язок харчування та акне досі чітко не було визначено.2,3

У цій статті ми розглянемо останні думки з цього приводу, зазначимо ті продукти, які найчастіше пов'язують з акне, і пояснимо причини такого зв'язку. Щоб дізнатись більше про зміни, які треба внести до свого раціону, прочитайте: Як змінити раціон, щоб покращити стан шкіри?

Яка їжа найчастіше викликає акне та проблеми зі шкірою?

Численні дослідження  доводять, що в сільськогосподарських та неіндустріальних суспільствах менше випадків вугрової хвороби, ніж  в західних.4 Дослідження тривалістю 30 років, що було проведене серед населення інуїтів Північної Канади на початку 1970-х років, показало, що випадків виникнення акне не було, коли населення жило і харчувалося традиційним способом. І лише, коли до раціону були додані західні продукти харчування, виникли випадки виявлення висипань.5,6 Є схожі звіти та дослідження ірландських селян-іммігрантів у Сполучених Штата7, громади в Папуа-Новій Гвінеї та Парагваї8, а також сільських районів Кенії9, Замбії10, Південної Африки11 і Бразилії12 також використовується для підтвердження того, що типові складові раціону сучасної людини можуть викликати акне

Основними компонентами сучасного раціону є гіперглікемічні вуглеводи, (коров'яче) молоко та насичені жири, а існують переконливі докази того, що продукти з високим глікемічним індексом та молоко можуть сприяти появі акне.3 Вони стимулюють вироблення андрогенів (чоловічі гормони), що чинять значний вплив на стан шкіри. Дізнайтесь більше про акне та гормони.

Науці менше відомо про роль дефіциту деяких харчових продуктів в появі акне, але ведуться активні дослідження наступних питань: баланс жирних кислот Омега-3 та Омегай-6, клітковини, антиоксидантів і цинку.

Солодка їжа – один із основних чинників виникнення акне

Акне та їжа з високим глікемічним індексом

Глікемічний індекс (G.I.) - це система оцінки харчових продуктів, що містять вуглеводи. Він показує вплив вуглеводів на цукор в крові. Вуглеводи з високим G.I. швидко розпадаються і викликають швидке підвищення цукру в крові. Вуглеводи з низьким G.I розпадаються повільніше, завдяки чому рівень цукру в крові підвищується поступово.

 

Їжа з високим G.I. спричинює швидкому підвищення рівня цукру в крові, що змушує наш організм виробляти більше інсуліну (інсулін - це гормон, що виробляється в підшлунковій залозі та дозволяє клітинам переробляти та накопичувати цукор з вуглеводів). Інсулін стимулює андрогени (чоловічі гормони), які, у свою чергу, стимулюють надлишок шкірного жиру (себорею) та гіперкератоз (занадто інтенсивний поділ клітин, що призводить до блокування сальних залоз), що є ключовими етапами виникнення запалень. Дізнайтеся більше про акне та гормони та про виникнення акне.

Сучасна їжа з високим глікемічним індексом може спричиняти появу акне

Продукти з G.I. включають: рафіновані продукти, такі як білий цукор та білий хліб, солодощі (безалкогольні напої та шоколад, які часто називаються збудниками висипань), картопля та білий рис. Ви можете дізнатись більше про їх можливий вплив на шкіру, та про можливі замінники у розділі Як змінити раціон, щоб покращити стан проблемної шкіри?

Цукор порушує гормональний баланс, створюючи сприятливе середовище для виникнення акне

Акне та молочні продукти

Молоко має відносно низький глікемічний індекс, проте найчастіше за інші продукти спричинює акне. Фактично, недавнє дослідження, в якому вивчалися обсяги наукової роботи з питання акне та харчування, в період з 2004 по 2014 рік, показало, що молоко та молочні продукти є найбільш досліджуваними.Проте, дані часто бувають анекдотичними, і деякі вчені вважають, що комедогенний ефект молочних продуктів ще має бути доведено. 

Молочні продукти найчастіше викликають появу акне

Люди, які страждають від висипань після вживання молока або споживання молочних продуктів, ймовірно мають гормональні проблеми. Як і люди, корови виробляють гормони під час вагітності, і ці гормони чинять інсуліноподібний вплив на людську систему, стимулюючи андрогени.

Знову ж таки, немає остаточних доказів впливу інших молочних продуктів (сир, масло, йогурт тощо) на акне, але, будучи молочними, вони, ймовірно, містять подібні гормони.

Дізнайтеся більше про зміни в раціоні, що можуть допомогти проблемній шкірі у розділі Як змінити раціон, щоб покращити стан шкіри?

Джерела

1 Nutrition and skin. A. Pappas, A. Liakov, C.C. Zouboulis. Rev Endocr Metab Disord. 2016 Sept 17 (3) 443-448
2 Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, 2016 April, 33(2): 81-6
3 Acne and nutrition: a systemic review. F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26 April 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9
4 Acne and diet. R. Wolf R, H. Matz, E. Orion. Clin Dermatol. 2004 Sep-Oct; 22(5):387-93
5 Schaefer O. When the Eskimo comes to town. Nutr Today. 1971;6:8–16
6 Bendiner E. Disastrous trade-off: Eskimo health for white “civilization” Hosp Pract. 1974;9:156–89

7 Diet and acne revisited. Thiboutot DM, Strauss JS Arch Dermatol. 2002 Dec; 138(12):1591-2.
8 Acne vulgaris: a disease of Western civilization. Cordain L, Lindeberg S, Hurtado M, Hill K, Eaton SB, Brand-Miller J Arch Dermatol. 2002 Dec; 138(12):1584-90.
9 Skin diseases in Kenya. A clinical and histopathological study of 3,168 patients. Verhagen AR, Koten JW, Chaddah VK, Patel RI Arch Dermatol. 1968 Dec; 98(6):577-86.
10 Skin diseases in Zambia. Ratnam AV, Jayaraju K, Br J Dermatol. 1979 Oct; 101(4):449-53.
11 The age distribution of common skin disorders in the Bantu of Pretoria, Transvaal. Park RG Br J Dermatol. 1968 Nov; 80(11):758-61.
12 Epidemiological survey of skin diseases in schoolchildren living in the Purus Valley (Acre State, Amazonia, Brazil). Bechelli LM, Haddad N, Pimenta WP, Pagnano PM, Melchior E Jr, Fregnan RC, Zanin LC, Arenas A Dermatologica. 1981; 163(1):78-93.
13 Milk consumption: aggravating factor of acne and promoter of chronic disease of Western societies. B. Melnik, J Dtsch Dermatol Ges. 2009, 7: 364-70

Пов'язані статті

Кинь виклик акне #ChallengeAcne

Залучись підтримкою свого Наставника Чистої Шкіри